Във ВСС получават и заплата, и хонорар за една и съща работа

2014-10-12

За по-малко от 2 години кадровият орган си е раздал 460 000 лева

"Около 85 съдилища са без средства за издръжка. Това включва заплащане на външни услуги като ток, вода, разплащане на възнаграждения на вещи лица и съдебни заседатели. Очаква се до края на седмицата този брой на съдилищата да се увеличи. Този недостиг на средства за издръжка би довел до там, че да се блокира и самият правораздавателен процес", заяви през юли представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова. Тя нажалено отбеляза, че апелът на магистратите за повече пари не се чува, защото те нямат право на стачка.

Месец по-късно председателят на комисия "Бюджет и финанси" във ВСС Михаил Кожарев нагнети още повече напрежението с думите, че съветът ще направи всичко възможно да не се стигне до затваряне на съдилища до края на годината, защото ситуацията била изключително тежка.

Това "късане на ризите" естествено предизвика ефект - ВСС поиска, а служебното правителство му отпусна почти 9 млн. лв. И в предстоящата актуализация на бюджета ще има и до 10 млн. лв. за съдебната власт. Непрекъснатото крънкане на пари обаче повдигна въпроса какви икономии направи в тежката ситуация самият съвет, както и какво стана със сладките хонорари, които членовете на предходния му състав побързаха да си гласуват, и то със задна дата, в началото на мандата си. И това са пари, които до ден днешен се взимат ей така - само защото членовете са отишли на работа и са участвали в заседание на комисия. А нали затова им се дава и заплата? Нали затова беше избран постоянно действащ орган - за да ходи всеки ден на работа и да управлява системата с грижа и постоянство. И ако присъствието на комисии се явява допълнителен труд на членовете на ВСС, то тогава какъв е основният им?

И понеже имат претенции, че са много открити и прозрачни, "Сега" поиска да се осведоми за хонорарите им. Оказа се, прозрачността е твърде относителна. Едва 9 от 22-мата избираеми членове на съвета се съгласиха да дадат информация за това колко хонорари са взели за участията си в състава и заседанията на различните комисии. И тъй като е по-интересно кой крие данните от това кой ги дава, ето го и списъкът на тези, които не предоставиха информацията: Димитър Узунов, Каролина Неделчева, Мария Кузманова, Светла Петкова, Ясен Тодоров, Галя Георгиева, Даниела Костова, Милка Итова, Елка Атанасова, Михаил Кожарев, Румен Боев и Румен Георгиев. В списъка е и дисциплинарно уволненият член на съвета Камен Ситнилски, който в момента обжалва наказанието си. За него обаче не е ясно дали изобщо е информиран за питането на "Сега". Групата на тези, които отказаха информацията, е пъстра - има и от квотата на съда, и от тази на прокуратурата и следствието (всъщност цялата прокурорска и следователска квота е вътре), както и тази на парламента. Има членове, които се отнасят към различни лобита в съвета. Т.е. тук общият знаменател е различен от този, с който сме свикнали.

Криенето най-малкото индикира, че членовете на съвета са съвсем наясно, че няма логично обяснение защо трябва да получават хонорари за работа, за която така или иначе вземат и заплата. Това е все едно съдиите да получават хонорари за заседанията, в които са влизали, а прокурорите да вземат процент за обвинителен акт.

От отговорите на тези от ВСС, които ги дадоха, стана ясно, че всеки член на съвета от началото на мандата си през октомври 2012 г. е получили между 20 и 21.9 хил. лв. хонорари. Което прави около 1000 лв. отгоре месечно, като се вземе предвид и съдебната ваканция, през която ВСС не заседава. Така грубата сметка показва, че за 2 години за хонорарите на съвета са отишли над 460 000 лв. от съдебния бюджет. Това е половината на сумата, която съветът дължеше цяла година на вещите лица по делата.

Още в началото на мандата си членовете на предишния ВСС, първият постоянно действащ, си измислиха правилата за хонорарите. При това ги въведоха със задна дата, за да могат да приберат по някой лев допълнително от самото начало на работата си. При предишните съвети, когато кадровиците не спираха да си вършат магистратската или адвокатската работа, нямаха заплата като членове на ВСС, но получаваха хонорари. И в това имаше логика - действащи съдии, прокурори и следователи се откъсваха от работата си, за да работят допълнително, като вземат решения за съдебната власт. Постоянно съставите на действащия съвет си харесаха завещаните правила за хонорари и понеже са безконтролни, си раздават парите вече няколко години. И се снишават всеки път, когато медиите поставят въпроса дали това е редно.

В същото време все изкарват системата пред фалит и с драстични дългове за ток и вода, експертизи и съдебни заседатели, както и за все по-набъбващите обезщетения, които прокуратурата дължи по дела за отговорността на държавата. След като проблемите са толкова тежки, защо ВСС не даде пример по икономичност? Точно обратното, държи се сякаш е дружество с ограничена отговорност - кризата никога не засяга личните им доходи. За тока на съдилищата може да няма пари, но за щедрите хонорари на съвета никога не липсват.

Основната заплата на изборните членове на съвета в момента е 3119 лв. Тя се равнява на възнаграждението на върховен магистрат. Хонорарите са за участие в състава и работата на комисиите към съвета. Таванът им е 35% от заплатата, тоест 3119 лв. плюс поне 1000 лв. отгоре. Отделно възнагражденията се индексират и за стаж с 2%. Хонорари вземат и тримата членове на съвета по право - председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор - по 300 лв. за всяко заседание, но не повече от 1091 лв. месечно. Това са 35% от основната заплата на член на съвета. Толкова се полагат и на министъра на правосъдието, който председателства съвета, без да има право на глас.

Да, дейността на съвета е важна и отговорна. И членовете му ще са претрупани с работа, ако я вършат както трябва. Много често обаче имаме примери за точно обратното. Като започнем от често спорното кадруване по високите етажи в системата, минем през все още нерешения проблем с неравномерното натоварване на магистратите, дисциплинарната практика, съмненията в системата за случайното разпределение на делата... Всъщност, ако заплатите във ВСС започнат да се получават за реално свършена работа, от която за съдебната система и за обществото има положителен резултат, много от членовете му изведнъж ще се окажат хора с много ниски доходи.

 

www.segabg.com

Information

 

 

 

Inquiery