Още една организация напуска Гражданския съвет към ВСС

2014-07-21

Фондация "Български адвокати за правата на човека" напуска, заради "очевидното нежелание на ВСС да промени правилата за избор на председател на ВКС"

Фондация "Български адвокати за правата на човека" стана поредната неправителствена организация, която заяви, че окончателно напуска състава на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС).

В писмо от днес, адресирано до ВСС, до министъра на правосъдието и до представителството на Европейската комисия в България, се заявява:

"Във връзка със станалото очевидно нежелание на ВСС да промени правилата за избор на председател на ВКС и съгласно вече изразената ни позиция при оттеглянето от Гражданския съвет към ВСС, решихме, че Фондация "Български адвокати за правата на човека" не намира мястото в този орган и напуска състава на ГС към ВСС".

Писмото е подписано от адвокат Йорданка Бекирска, изпълнителен директор на организацията и от представителя на фондацията в Гражданския съвет - адвокат Николай Руневски.

Първата организация, която напусна Гражданския съвет на ВСС беше Българският хелзинкски комитет - още на 21 декември 2012 г. БХК обяви, че оттегля членството си: "Дезавуираме този орган, защото той е измама." Поводът беше начинът, по който бе избран главният прокурор Сотир Цацаров.

Миналата седмица с открито писмо Съюзът на съдиите в България обяви, че напуска Гражданския съвет заради отказа на ВСС да приеме предложените промени в Правилата за избор на председатели на ВКС, ВАС и главен прокурор и така да гарантира прозрачен избор за нов председател на Върховния касационен съд.

"Дейността на Гражданския съвет се използва с превратна цел. Той не служи за друго, освен за "легитимиране" на действия на ВСС, които определено не срещат одобрението на гражданското общество, нито са резултат от съдържателна консултация с неговите представители. ССБ отказва категорично да има неволен принос в този порочен процес", се казва в откритото писмо на ССБ от миналата седмица.

Преди това ССБ и някои други организации, участници в Гражданския съвет, обявиха своеобразно "замразяване" на членството си в съвета, заради формалния начин, по който той съществува. При формирането на Гражданския съвет в него се включиха 17 организации - обществени и професионални.

 

Източник: Правен свят

Information

 

 

 

Inquiery