Шефът на Окръжен съд Кюстендил Мирослав Начев получи втори мандат от ВСС

2014-07-23

Силвия Петрова оглави Окръжен съд-Търговище, а Пламен Драганов получи втори мандат за шеф на Районния съд в града

Председателят на Окръжен съд-Кюстендил Мирослав Начев бе избран за втори мандат на поста с голямо мнозинство при гласуването във Висшия съдебен съвет (ВСС). Начев бе преизбран с мнозинство от 17 гласа, трима от членовете на ВСС бяха против и други трима гласуваха "въздържал се".

Начев бе единствен кандидат за председателското място и бе избран след кратка дискусия в съвета, като в негова полза се изказаха Мария Кузманова и Незабравка Стоева. В концепцията си съдия Начев е определил като приоритети постигане на по-бързо и качествено правораздаване, подобряване на условията за работа, повишаване на доверието към съда и строга финансова политика за разумно харчене.

На Начев са били зададени и няколко въпроса от НПО Разград, на които той предварително бе отговорил писмено и те днес не бяха разисквани. Един от тези въпроси бе по повод на оправдателната присъда за братя Галеви, произонесена от него на първа инстанция. Като председател на Окръжен съд-Кюстендил, съдия Начев оправда през есента на 2011 г. Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, но след това двамата бяха осъдени на по 5 години затвор. Тъй като мерките им за неотклонение бяха "подписка", те останаха на свобода до края на делото през 2012 г. и след решението на Върховния касационен съд, Галеви изчезнаха безследно и така и не влязоха в затвора.

Съдия Начев оправда Галеви по обвиненията, че са че са създали и участвали във въоръжена организирана престъпна група за изнудване и нанасяне на телесни повреди, за което по-късно те бяха осъдени. В мотивите му към присъдата се казваше, че "не са налице категорични доказателства, установяващи по безспорен начин, че подсъдимите в различни комбинации помежду им, са формирали обща воля и са се подчинили на такава - да вършат определена категория престъпления или чрез внушаване на страх да извличат облаги". Затова според съдия Начев пък нямат значение обстоятелствата "например дали подсъдимия Пламен Галев определя по един или друг начин каква музика да свири на площада в гр.Дупница, съответно - кой да бъде назначен на работа в Общината или уволнен, независимо дали отговарят на истината или не, са укорими от морално естество, но не осъществяват признаци на престъпления по НК".

На зададен му въпрос за това дело той писмено е отговорил, че то е било с фактическа и правна сложност и е разгледано прецизно и в много кратки срокове. "Именно прецизно проведеното съдебно следствие, спазването на процесуалните правила при постановяване на първоинстанционната присъда и най-вече при изготвяне на мотивите към нея, дадоха възможност на въззивната инстанция да продължи съдебното следствие, да събере нови доказателства и да направи своята преценка на повдигнатите обвинения", отговаря съдия Начев, като пояснява, че ако не е било водено правилно делото, Софийският апелативен съд е щял да отмени присъдата, като върне делото за ново разглеждане.

 

Източник: Правен свят

Information

 

 

 

Inquiery