"Правосъдие близо до хората" отчетоха в димитровградския съд

2013-07-10

Тримесечен аналитичен доклад бе представен днес в сградата на Районен съд в Димитровград. Той е подготвен в рамките на проект под надслов "Правосъдие близо хората", който се реализира в още 8 съдилища в България.

Идеята е работата на съда да бъде наблюдавана от граждани, като независими участници в проекта. Според направения днес отчет, доброволци са наблюдавали общо 170 съдебни дела, проведени в 178 съдебни заседания.

Местните координатори са проследили пряко 12 процедури по програмата за случайното разпределение на съдебни дела.

Изготвен е анализ на интернет-страниците на наблюдаваните съдилища и анализ на декларациите на съдиите от наблюдаваните съдилища, изведени са и препоръки. Оценката за работата на Районен съд-Димитровград е че е постигнал сериозен напредък.

Председателят му Иван Маринов коментира ползите от гражданското наблюдение и отчете инициативата за положителна. Районният съд в Димитровград ще се стремят да изпълнят дадените припоръки, за да се посгитне по-голяма видимост и прозрачност в работата на съдената система.

Маринов получи днес грамота за принос към развитието на съдебната система в България. Връчи му я председателят националната неправителствена организация "Мрежа за гражданско наблюдение на съдебната власт" Георги Милков.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

 

Information

 

 

 

Inquiery