Неправителствени организации: ВСС може да иска пари, само срещу реформи

2014-07-29

Висшият съдебен съвет (ВСС) не трябва да иска допълнителни средства, защото не предлага реформи. Кадровият орган на Темида няма разчет какви са текущите му приходи, без такъв анализ, искането за допълнително средства е недопустимо. Около това становище се обединиха представителите на Център за НПО Разград, Българския институт за правни инициативи (БИПИ) и Български адвокати за правата на човека.

Миналата седмица председателят на бюджетната комисия към ВСС Михаил Кожарев обяви, че 95 съдилища реално са във фалит, заради недостиг на средствата за издръжка. През април от ВСС поискаха допълнително 19 млн. лв., с които да се покрият сметките за ток, вода и парно на съдилищата. Това искане все още не е удовлетворено. В понеделник министърът на правосъдието в оставка Зинаида Златанова обяви, че не разбира защо системата е пред фалит и предположи, че причината е не добро управление на парите от страна на ВСС, които за тази година са с 30 млн. лв. повече.

"Не може една система да издържа 15 хил. души с 440 млн. лв. ВСС не знае защо тези 95 съдилища са изхарчили парите си - трябва да се направи сериозен анализ", обяви Георги Милков от Център НПО - Разград.

По думите му е "проява на лош вкус", че на фона на непрестанните искания, ВСС увеличи администрацията с 30 души.

От организациите поискаха незабавно стартиране на реформите на съдебната власт, което да включва изработването на нова съдебна карта на България и въвеждането на програмен бюджет на магистратурата.

 

Източник: www.dnevnik.bg

Information

 

 

 

Inquiery