ВСС избра шеф на съд с двама съдии

2014-06-25

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра днес председател на съд само с двама съдии. Става дума за Районен съд-Тервел. В него работят само двама съдии - Ганчо Драганов и Росен Балкански. Председател на съда е Драганов, а днес бе избран за втори мандат.

По време на изслушването му във ВСС, кадровиците на Темида се поинтересуваха дали има смисъл да се назначава председател на РС-Тервел, който попада в графата на т.нар. бутикови съдилища - малки и с малко персонал.

Ганчо Драганов обясни, че град Тервел е най-отдалечен от всички други населени места, попадащи в района на Окръжен съд-Добрич. Добави, че има нужда от Районен съд-Тервел, защото районът е беден, хората нямат разходи, за да стигнат до друг съд. А освен това би се ограничил достъпът на гражданите до правосъдие.

По време на дебатите членът на ВСС Даниела Костова призова колегите си да подкрепят кандидатурата на Драганов, защото друг кандидат няма. Освен това Ганчо Драганов живеел в Добрич и всеки ден минавал по 100 км, за да се яви на работа. Не само това, но под негово ръководство атмосферата в съда била много добра.

Костова изтъкна и някои други проблеми, които ще трябва да бъдат решени с помощта на ВСС. Основният от тях е състоянието на съдебните сгради в Тервел. Видът им бил окаян, рушат се, една от тях се намира в центъра на града и застрашава живота на хората, защото от нея падат предмети. Поради липса на достатъчно добри помещения, архивът бил в стая, в която е изключително влажно.

При тези аргументи ВСС единодушно избра Ганчо Драганов за председател на РС-Тервел. В този момент на заседанието присъстваха 18 от кадровиците на Темида.

Същевременно днес ВСС избра с 16 гласа "за", един "против" и четирима "въздържали се" Георги Георгиев за окръжен прокурор на Русе. До момента той бе районен прокурор на града. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че познава работата на Георгиев, той е много добър административен ръководител, въвел е добри практики, които ще пренесе и в Окръжна прокуратура в града.

Другият кандидат Николай Николов получи съответно 4/6/11 гласа.

 

Източник: Правен свят

Information

 

 

 

Inquiery